marți, 6 iulie 2010

Zei Egipteni


Ra si Aton, puterea soarelui, AmonRa

La inceputul dinastiei a II-a, Ra a fost adorat ca zeul soare. Aton inseamna "discul solar". Akhenaton a vrut ca acesta sa fie unicul zeu caruia sa i se oficieze un cult. In fiecare noapte Ra facea o calatorie nocturna a Soarelui, traversand 12 porti. Cele doisprezece porti erau asimilate cu cele 12 ore din noapte. Cand Ra trecea de a doisprezecea poarta, soarele rasarea din nou pe cer. Apofis era sarpele gigantic trimis de Seth, zeul distrugerii, ca sa-l impiedece pe Ra sa treaca de a doisprezecea poarta. “Ra” este zeul soarelui in mitologia egipteana, dar este cunoscut sub aceeasi denumire si in Peru, Insula Pastelui si Polinezia. Zeul Amon era confundat cu zeul Ra, care reprezenta suprematia. Ra este personificarea Soarelui, el fiind venerat inca din cele mai stravechi epoci. Unele legende afirma ca el ar fi fiul lui Nut (Cerul) si al lui Geb (Pamantul), nascandu-se in fiecare dimineata din pantecele mamei sale si coborand la apus pe taramul mortilor, al tatalui sau. Alte legende afirma ca el ar fi copilul lui Nun, iar vestitele piramide ale Egiptului ar simboliza colina primordiala pe care ar fi aparut Ra. Animalul sau sacru este phoenixul care este nemuritor si care renaste din propria cenusa.
Cu timpul, Ra a devenit Amon-Ra, zeul invierii celor alesi. Va ramane intotdeauna unul dintre principalii zei ai panteonului oficial, niciodata detronat, dar confundat insa cu alti zei. Sanctuarul sau de la Karnak este infrumusetat, iar bogatiile care-i apartin sunt tot mai numeroase. Lui i se cuvine cea mai mare parte a prazilor de razboi. Cultul zeului-berbec se raspandeste si in afara Egiptului, fiind intalnit la Meroe- in Sudan, dar si in Grecia: oracolul din Siwa consultat de Alexandru cel Mare, pare a fi fost o filiala a celui de la Teba, capitala egipteana. Cand Egiptul isi schimba capitala, faima si adorarea zeului scade in favoarea lui Osiris.
Amon-Ra este singurul zeu egiptean care avea asa-numitele „adoratoare divine”. Acestea erau sotiile lui de pe pamant a caror menire era aceea de a asigura armonia creatiei divine, de a mentine echilibrul si serenitatea marelui zeu. Aceste neveste erau obligate la o viata casta, ele fiind inlocuite cu alte neveste foarte tinere, alese din randul printeselor. Acestea au ajuns sa se bucure chiar de prerogative regale si sa il inlocuiasca pe marele preot al lui Amon.


Osiris, judecatorul mortilor
Osiris a fost declarat zeu al imperiului mortilor. Cultul sau a fost raspandit in Noul Regat,perioada in care a devenit divinitatea principala a panteonului. Deoarece se crede ca Osiris a avut un trecut regal,el este infatisat cu un sceptru legat si cu bici. Sanctuarul sau principal se gasea in Abydos, in Egiptul de Sus. Osiris fiind judecatorul mortilor,conducea judecata sufletului,petrecuta in Sala celor Doua Adevaruri

Maat, ordinea cosmica
Considerata fiica lui Ra, zeul Soare, Maat aparea in spatele tatalui sau in barca ce ii purta in fiecare noapte in lumea de dincolo. Fiind personificarea justitiei si responsabila ordinii din Univers, Maat a fost considerata protectoarea judecatorilor. Pentru a fi in stare sa-si exercite datoria in mod demn judecatorii purtau la gat o amuleta a acestei divinitati.

Ptah, zeul creator
Ptah e zeul care a creat lumea, de acea a fost numit Ptah Ta-Tenen, adica zeul care are legatura cu pamantul. Zeul Ptah era reprezentat ca un om cu aspect de mumie. Ptah era venerat si intr-un templu din partea de vest a Tabei, in apropierea localitatii Deir el-Medina. Si Ptah a fost asociat altor divinitati. Zeul a primit aspect de soim si a inceput sa fie asemanat cu zeul mortilor, Sokar. Asa a fost creat zeul Ptah-Sokar. Incepand cu perioada Noului Regat a fost asemanat cu Osiris si asa a devenit zeul Ptah-Sokar-Osiris. Osiris,judecatorul mortilor

Isis, mama tuturor zeilor
Isis era sora si sotia lui Osiris. Ea era adorata ca divinitate principala. Intr-o localitate din Delta, Behbeit el-Hagar se gasea primul templu dedicat ei. Isis era fica lui Geb si Nut. Incepand cu Noul Regat, Isis aparea reprezentata cu coarne de vaca si disc solar. Lui Isis i se mai spune si "marea vrajitoare ,deoarece acesta putere i-a fost data de Ra, cand i-a spus numele ei secret. Numele egiptean al lui Isis era Aset, care inseamna "tron".

Horus, protectorul faraonului
Horus era copilul lui Isis si al lui Osiris. Recunoscut ca zeu suprem, acesta a fost considerat "Marele Zeu". Pentru egipteni faraonul era Horus, soimul ceresc ai carui ochi reprezentau soarele si luna. Horus era reprezentat cu cap de soim. Egiptenii venerau soimii pentru maiestuozitatea, forta si capacitatea de a zbura la mari inaltimi. Fii lui Horus erau : Amset, Duamutef, Hapi si Gebehsenuf. Acestia protejau vasele canopice. Vasele canopice erau recipientele care contineau organele interne ale mumiilor. Ficatul era depus intr-un vas cu capacul in forma de cap de om, acesta fiind Amset. Un vas in forma de sacal adapostea stomacul, acesta era Duamutef. Capul de babuin era capul in care se pastrau plamanii, acesta era Hapi. Un cas cu cap de soim pastra intestinele, acesta era Gebehsenuf.

Thot, scribul zeilor
Thot era zeul scrieri, al limbii si stapanul cuvintelor divine. In general el era simbolul intelepciunii. Thot era reprezentat sub forma unui babuin sau ibis. Lui Thot i-a fost atribuita ca sora zeita Sesat, "stapana cartilor". Se considera ca Thot, zeul masurii,era legat de pasarea ibis datorita lungilor salturi care masurau patru palme.

Hathor, zeita feminitatii
Hathor era o zeita celesta: numele sau Hwt-Hr inseamna "Casa lui Horus". Conform unui mit, ea s-a nascut in acelasi moment in care Ra a devenit zeul Soare. Hathor era reprezentata sezand langa Ra in barca solara. Ea era si protectoarea dragostei, a muzicii si a dansului, fiind venerata de artisti. Templele dedicate lui Hathor prezinta o particularitate: capitelurile cu capul zeitei cu urechi de vaca, animalul sau sacru. Sunt deci considerate "capiteluri hathorice”, pe care le gasim in temple ca Deir el-Bahri si Abu Simbel.

Anubis, pazitorul necropolelor
Lumea mortilor, atat de importanta pentru egipteni,se gasea sub protectia lui Anubis. Acesta era reprezentat sub forma unui om cu cap de sacal, acesta fiind animalul lui sacru. Ca protector al necropolelor, zeul aparea si pe sigiliile care inchideau portile mormantului. Tot legat de taramul mortilor e si rolul lui Anubis din timpul cantaririi sufletului.

Sobek, zeul crocodil

Crocodilii sunt importanţi pentru egipteni. Încă din timpurile străvechi le-a fost asociat acestor animale zeul Sobek. El este înfăţişat cu corp de om, cap de crocodil şi coroană cu coarne răsucite, pene şi uraeus. Conform unor legende, era creatorul lumii, ieşit din apele haosului sau Nun. Fiind crocodil el era un zeu pozitiv dar si negativ. În textele sarcofagelor crocodilul apare ca demon a lumii de apoi, care trebuia distrus.

Bastet, zeiţa pisica

Bastet era protectoarea familiei. Ea era considerată şi zeiţa a lunii. În templul lui Bastet erau crescute pisici, sacrificate şi apoi mumificate.

Sakhmet, zeiţa leoaica

Sakhmet era reprezentată cu un disc solar şi un uraeus, în forma unei leoaice sau unei femei cu cap de leoaică. Era supranumită şi „cea puternică” dar în realitate acest atribut îi revenea lui Hathor care, conform legendei când oamenii conspirau împotriva lui Ra se transforma în Sakhmet, pentru ai distruge. Sakhmet simboliza flăcările solare. Funcţia ei era de a distruge duşmanii zeului Ra.

Seth, dezordinea

Seth era zeul negativ al Egiptului. După o legenda se spune ca Seth a fost aruncat în adâncurile lumii de dincolo de către Horus când Seth a pierdut o bătălie. De aceea în fiecare noapte îl trimite pe Apofis să-l împiedice pe Ra să termine călătoria nocturnă a Soarelui. Pentru că dacă soarele nu străluceşte pe cer, Seth poate ieşi la suprafaţa.


Surse: wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu