luni, 5 iulie 2010

Alchimia

Alchimia este o forma de cunoastere protostiintifica dar si o arta oculta specifica etapelor din vechime ale istoriei cunoasterii umane care avea trei obiective principale: transmutatia metalelor in aur si argint, crearea unui homunculus, un om artificial , obtinerea unei substante magice (o licoare sau o pulbere numita piatra filosofala ) care sa permita obtinerea panaceului (potiune care sa vindece toate bolile). Termenul alchimie provine din arabul al-kimiya sau al-khimiya, care e compus din articolul al si cuvantul grec khymeia (χυμεια) care inseamna a topi , a lipi, a impreuna. Alti autori considera si expresia Al Kemi, care inseamna arta egipteana, mai ales că egiptenii isi numeau pămantul Kemi, considerandu-l inzestrat cu puteri magice. Este posibil ca etimologia sa se rezume la termenul chinez kim-iya, care inseamna licoare pentru a face aur!

Oamenii au folosit din cele mai vechi timpuri unele practici in care se petreceau fenomene chimice,fara a intelege reactiile care aveau loc: acrirea laptelui ,fermentatia mustului in vin si apoi a acestuia in otet . Vopselele extrase din unele plante si folosirea lor la colorarea fibrelor lana, bumbac si tabacirea pieilor a fost a doua etapa importanta , alta fiind extragerea metalelor din minereuri .
Aparitia acizilor(acetic, sulfuric ,azotic, clorhidric, si a apei regale) a promis extinderea proceselor chimice spre domenii cu totul noi si extrem de variate . Deasemenea folosirea asa-ziselor laboratoare -extrem de rudimentare - au orientat chimia nu spre calea stiintifica ,ci spre alchimie , daca prin aceasta intelegem in primul rand transmutarea metalelor comune in aur . Astfel unii dintre alchimistii din Africa , Asia si apoi din Europa au devenit robii acestei activitati (cautarea de aur) secole de-a randul , fara a fi putut realiza aur scump din metale ieftine, caci acest lucru nici nu era posibil ,iar pe cale chimica nu este posibil nici astazi.
Un rol deosebit de important in aceasta pentru aur in alchimie l-au avut arabii care , dupa ce au impanzit Egiptul ,Grecia si Bagdadul cu manuscrisele lor vechi , apoi nordul Africii si Spania , au dus cu ei manuscrisele ebraice si grecesti si au inceput traducerea lor in limba latina ,limba curenta atunci in teologie, filozofie, si stiinta .
Acest amalgon de idei si teorii de atunci a dus la contopirea lor raspandindu-se apoi rapid in multe tari si datorita lor, alchimistii au putut convinge pe unii regi si papi ca transmutarea metalelor in aur este posibila , dand astfel un cuvant acestei arte care la inceput se practica in cel mai strict secret ,numai de preotii egipteni.

Alchimia chineza era raportata la taoism. Si alchimistii chinezi au incercat obtinerea pietrei filozofale, a elixirului tineretii. In 142 IH apare Ts`an T`ung Ch`i scrisă de Wei Po-Yang, ca un comentariu la Cartea transformărilor a lui Ching. In primul rand e prezentat sistemul taoist: existenta a cinci elemente de baza: apa, foc, lemn, aer, pamant , existenţa a două contrarii: yin- principiul activ, masculin, întruchipat de soare yang- principiul pasiv, feminin, întruchipat de luna. Bineinteles, nu lipsesc elementele magice, facand greu interpretabila aceasta lucrare.In secolul IV, alchimia chineza l-a avut ca reprezentant pe Ko Hung . Nici acesta nu se abate de la taoism dar in afara domeniului nemuririi se mai ocupa si de medicina.

Vechii indieni aveau o stiinta asemanatoare alchimiei numită rasayana. Si ei la randul lor au incercat sa licoarea pentru nemurire insa aflati ina etapa pre-yogina si pre –tantrica, apelau mai mult la vegetarianism decat la metalurgia anorganicului. Nagarjuna poate fi considerat părintele alchimiei indiene. Este autorul unor texte ca: Kaksaputa Tantra- tratat de magie, Rasendramangalam- despre mercur, Susruta Samhita.

Legile alchimiei : 1. LEGEA MENTALISMULUI, 2. LEGEA CORESPONDENTEI:, 3. LEGEA VIBRATIEI, 4. LEGEA POLARITATII, 5. LEGEA RITMULUI, 6. LEGEA CAUZEI SI A EFECTULUI. 7. LEGEA GENULUI, 8. LEGEA SCHIMBULUI ECHIVALENT

Simbolistica planetelor in alchimie in conformitate cu metalele:
Soare = aur
Luna = argint
Mercur = argint viu
Venus = cupru
Marte = fier
Jupiter = cositor
Saturn = plumb
”Legile lui Hermes” au fost adoptate de alchimisti mistici, ei au crezut ca aceste legi se pot aplica si in alchimie, bazandu-se pe ideologia pe care ei singuri incercau sa si-o "promoveze" printre alti alchimisti.

surse: wikipedia,alchimia

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu