marți, 6 iulie 2010

Da Vinci si Templierii


Leonardo s-a nascut la 15 aprilie 1452, nu departe de Florenta, in mica localitate Anchiano fiind copilul nelegitim al tarancei Catarina si al lui Pietro, fiul notarului din oraselul Vinci.

Artist, om de stiinta , inventator si filozof, Leonardo incarneaza spiritul universalist al Renasterii si ramane unul dintre oamenii cei mai importanti din acea epoca.

Debutul lui ca pictor avea sa fie la 14 ani, cand tatal sau il pune sa picteze un scut pentru a-l vinde la Florenta. Leonardo insa a pictat un dragon puternic, ce parea a iesi din desen. Tatal sau, amutit in fata picturii baiatului i-a dat sateanului alt scut, iar lucrarea fiului sau i-a aratat-o lui Andrea del Verrocchio, proprietarul unui atelier renumit, ce a dorit sa il cunoasca imediat pe baiat.

In perioada 1495-1498 realizeaza o mare compozitie murala Cina cea de taina. Aceasta a fost realizata in fosta sala de mese a manastirii dominicane "Santa Maria delle Grazie" din Milano, atingand culmea maiestriei sale artistice. Spre deosebire de alti pictori care, în redarea acestui subiect, infatisau clipa in care Iisus anunta că va muri in curand, Leonardo reprezinta desfăsurarea dramatica ce urmează rostirii cuvintelor "Unul dintre voi ma va vinde", moment in care Apostolii, ce si-au revenit din surpriza primei clipe, isi exprima in mod diferit revolta lor sufleteasca, iar Iuda cuprins de panica schiteaza un gest de aparare.

Din anul 1499, Leonardo isi incepe seria peregrinărilor in diverse orase din Italia. Trece prin Mantova cateva luni, apoi se intoarce in 1501 la Florenta, unde expune cartonul viitoarei compozitii "Sfanta Ana, Madonna, Pruncul si San Giovannino"

In martie 1503 Leonardo a inceput să lucreze celebrul portret cunoscut sub numele de Mona Lisa.( Gioconda) Leonardo era foarte atasat de acest tablou, purtandu-l mereu cu sine. Pictorul si istoricul de arta Lomozzo scrie ca "Leonardo nu l-a terminat pentru că nu stia niciodata dacă nu mai avea ceva de spus... mereu se intorcea sa lucreze la el, niciodata nu i se părea ca l-a terminat".

S-au scris volume intregi despre Leonardo, pionier in astronomia modernă, geometrie si mecanica. Construirea geometrică a diferitelor forme ornamentale il atragea mai mult decat rezolvarea empirică a problemei. Aici intervenea impulsul de constructor de instrumente: elabora tot felul de unelte, in special compasuri bazate pe folosirea paralelogramului articulat, compasuri parabolice, eliptice, proportionale. Leonardo a initiat metoda dubla in cinematica observand ca miscarea hipociclioda , un punct de pe arcul mobil ar descrie o elipsa. Aceasta este metoda pe care se bazeaza strungul eliptic, al carui desen se gaseste in manuscrisele lui Leonardo.

Pământul este un astru asemanator Lunii...el nu este situat in mijlocul cercului pe care îl descrie Soarele, niciiîn mijlocul lumii. Cuiva care s-ar afla in Luna, Pămantul nostru i-ar aparea ca indeplineste acelasi rol casşi Luna pentru noi". (Jurnalul lui Leonardo ). Oricare din aceste afirmatii ar fi fost suficienta pentru a-l duce pe rugul inchiziţiei, asa cum s-a intamplat si cu Giordano Bruno.

Cartea Codul lui Da Vinci aparuta in anul 2004 este scrisa sub forma de roman, cu multe dialoguri. Debuteaza cu multe precizari despre două asociatii secrete: Le Prieuré de Sion (Stăreţia Sionului) si Opus Dei, o congregatie catolica de o pietate ferventa, recunoscuta de Vatican in pofida unor controverse pe care le-a iscat cu privire la unele tehnici de coercitie si spalare a creierelor.

Se vorbeste despre moartea ultimului mare maestru Jaques Saunière, care facea parte dintr-o confrerie secreta - Staretia Sionului - fondata in 1099, in timpul cruciadelor, de un duce francez, Godefroi de Bouillon si care va deveni cunoscuta in istorie sub numele de Ordinul Cavalerilor Saraci ai lui Hristos si ai Templului lui Solomon, sau, mai pe scurt, Cavalerii Templieri.(Recunoscuti oficial de biserica in 1129, Ordinul a crescut repede ca numar de membri si putere. Cavalerii templieri puteau fi recunoscuti dupa hainele albe cu o cruce rosie distinctiva, si erau printre cei mai bine echipati, antrenati si disciplinati razboinici din perioada cruciadelor. Membrii Ordinului care nu erau razboinici au creat o puternica infrastructura economica in intreaga crestinatate , introducand pentru prima oara proceduri financiare care au reprezentat inceputul sistemului bancar si au construit numeroase fortificatii in Europa si in Tara Sfanta. uccesul templierilor era strans legat de succesul cruciadelor. Cand Tara Sfantă a fost pierduta, iar templierii au suferit infrangeri zdrobitoare, sprijinul pentru existenta ordinului s-a stins. Zvonurile despre ceremoniile initiatice secrete ale lor au creat neincredere, iar regele Filip al IV al Frantei , puternic indatorat ordinului, a inceput sa faca presiuni puternice asupra papei Clement al IV-lea . In 1307 regele Filip a arestat majoritatea membrilor Ordinului, inclusiv pe marele maestru jauques de Molay si după ce le-a obtinut marturisirile prin tortura i-a ars pe rug. si astfel papa Clement, sub presiune din partea regelui Filip, a dizolvat cu forta intregul ordin.)

In carte se spune că Da Vinci a fost un mare maestru al Stăretiei Sionului, iar Mona Lisa nu ar fi de fapt o femeie, ci un barbat, o anagrama intre numele zeitatilor Amon si Isis, ba chiar Mona Lisa ar fi Da Vinci insusi.

Secretul suprem insa este de fapt misterul Graal, adică codul lui Da Vinci.


surse: Wikipedia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu