Din povestea de dragoste dintre zeita Gheea si Uranus (Zeul cerului si tatal Titanilor ) s-au nascut titanii. Pentru că Uranus, avid de putere nu dorea ca puterea sa-i fie luata de unul dintre fii sai, s-a hotarat sa isi inchida fii in Tartar, fundul pamantului. Un singur titan, indemnat de mama sa avut curajul sa-l doboare pe Uranus. Aceste se numea Cronos. Acesta a fost blestemat de Uranus să pateasca acelasi lucru. După ce puterea a fost luată de titani, si Uranus detronat Cronos si-a gasit o sotie, cea mai frumoasa dintre toate cu care a avut 2 baieti Hades si Poseidon si 3 fete Hestia, Demetra si Hera. Dar Cronos a cazut in aceasi capcana ca si tatal sau si bantuit de ideea de a-i fi luata puterea de unul din fiii lui, a hotarat sa-i inghita imediat cum se nasteau. Rheea indurerata de pierderea copiilor s-a hotarat sa ii ceara ajutorul sotiei lui Uranus si la nasterea celui din urma fiu, Gheea l-au luat pe Zeus in taina de langa tatal sau si l-a ascuns in Creta, unde a a fost ingrijit de doua nimfe Adrasteia si Ida .Acestea il hraneau cu lapte de la capra si cu ambrozie.
Curetii (aparatorii lui Zeus) il protejau pe micul zeu si faceau zgomot cu armele cand acesta plangea, ca nu cumva sa-l auda Cronos.
Cand Zeus a ajuns la varsta barbatiei a hotărat sa puna capat nenorocirilor facute de tatal sau Cronos si sa-si poata salva fratii înghititi de acesta. Eliberarea celor cinci frati a fost posibila cu ajutorul unei băuturi miraculoase pregatita de o verisoară de-a sa pe nume Metis. Aceasta era fiica titanului Ocean.
Dupa caderea lui Cronos Zeus a impartit lumea in 3 parti: apa – ce i-a dat-o lui Poseidon, lumea de dincolo ce i-a dat-o lui Hades si pamantul pe care l-a pastrat pentru el.
Celor trei surori le-a dat si lor puteri. Hestiei i-a dat focul, Demetra a luat bogătia holdelor si livezilor, iar Hera, cea mai sfioasa dintre ele a devenit sotia lui Zeus. Si astfel a ajuns Zeus zeul suprem traind pe muntele Olimp, cel mai inalt dintre toti 2.919 m .
Nemultumit de copii pe care ii facea sotia sa Hera( zeita suprema), ca Ares ( zeul razboiului) , Hebe ( zeita tineretii) , Ilithyia si acesta a curtat-o si pe Metis, cu care a avut-o pe Atena ( zeita intelepciunii)
Cu Themis a avut mai multe fiice ( Ore si Moire) , cu femeile titan Leto si Mnemosyne ( titanide) a avut trei copii, pe zeiţa Afrodita ( zeita frumusetii, sotia zeul şchiop, hidosul Hefaisos ) Artemis ( zeita vanatorii ) si Apollo ( zeul profetiilor, muzicii, asemanat cu soaele si cel mai frumos dintre toti zeii . Un episod care i se atribuie era cel al uciderii ciclopilor: fiul lui Apollo Asclepios iniţiat de centaurul Chiron in tainele medicinei, nu s-a mai multumit să vindece, ci a început să-i invie pe cei morti. Acest fapt a atras asupra sa mania lui Zeus , care l-a omorat cu trasnetul sau.Indurerat de pierderea lui si neputand sa se razbune pe Zeus, Apollo i-a pedepsit pentru moartea fiului sau pe ciclopi, ucigandu-i la randul său, cu sagetile lui. Singura vină a acestora era faptul că fauriseră trasnetul lui Zeus. Drept pedeapsa pentru actul sau necugetat, Apollo a fost osandit de Zeus sa slujeasca timp de un an, ca sclav, pe un muritor. )
Cu sora sa Demetra a avut-o pe Persefona ( zeita ce stapanea in timpul iernii. Legenda despre Persefona incepe atunci cand Hades, zeul mortii, s-a indragostit de frumoasa fiica a lui Zeus si al Demetrei. Stiind că Demetra nu va fi niciodata de acord cu o casatorie, Hades a cerut-o de sotie lui Zeus. Neputand sa-si refuze propriul frate, acesta a consimtit casatoria dintre Hades si Persefona, cu conditia ca Hades insusi sa o poata duce in regatul sau pe fata stiind prea bine ca Persefona este pazita cu mare atentie de mama ei, Demetra. Intr-o zi, pe cand culegea flori la poalele Nysei , Persefona a fost răpită de Hades si dusa in Infern
Zeus era socotit zeul luminii, al fenomenelor naturale, detinatorul fulgerelor si, mai ales, al trasnetelor, aparatorul oamenilor si al lumii.
Zei din Olimp
Afrodita
Apollo
Ares
Artemis
Atena
Demetra
Hera
Hermes
Hestia
Poseidon
Zeus( fiul lui Cronos si al Rheei, Fratele lui Poseiodon si Hades)
Surse:
Wikipedia
N.A.Kun, Legendele şi miturile Greciei Antice,
Enciclopedie.interactiuni.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu