Geologul Dereje Ayalew si colegii sai de la Universitatea Addis Ababa au fost uimiti si speriati in acelasi timp, in momentul in care au pus pasul pe pamant de la aterizarea elicopterului lor in plin desertul Etiopiei : pamantul a inceput sa se tremure si sa se crape sub picioarele lor. Pilotul a tipat sa se intoarca la elicopter insa atunci s-a intamplat anomalia: o falie a inceput sa inainteze in viteza spre ei. Dupa cateva secunde, pamantul s-a oprit din miscare si cercetatorii au realizat ce s-a intamplat. Pentru prima oara in istoria noastra, oamenii au fost martorii primului pas al nasterii unui ocean.In mod normal schimbarile geologice ale mediului inconjurator sunt aproape imperceptibile de oameni, pentru ca viata pamanteana este prea scurta pentru a vedea cum raurile isi schimba cursul, cum se inalta muntii spre cer sau cum se deschid si formeaza noi vai.
Africa este astfel martora nasterii unui nou ocean. In cateva milioane de ani vom avea o Africa mai mica si o insula plutind in Oceanul Indian
Pornind de la intelegerea schimbarilor la care este supusa planeta noastra in decursul a milioane de ani, o echipa internationala de experti a vazut transformari uluitoare in Afar, petrecute in ultimii cinci ani.
In zona respectiva, pamantul ti se crapa pur si simplu sub picioare, ceea ce face ca teoria lor sa fie una plauzibila.
In 2005, de exemplu, in doar 10 zile, a aparut o falie de 60 de kilometri lungime si opt metri latime. Lava fierbinte, incandescenta din maruntaiele Pamantului erupe spre suprafata terestra, formand crapaturile imense de la nivelul scoartei. Eruptiile subterane continua sa se produca si, intr-un final, „cornul” Africii se va desparti de cealalta parte a continentului, lansand loc unui nou ocean, spun oamenii de stiinta.
Dr James Hammond, seismolog la Universitatea din Bristol, prezent si el in regiunea Afar, a adaugat ca portiuni din zona respectiva sunt sub nivelul marii, iar pana la ocean exista o bucata subtire de pamant de doar 20 de metri.
„Este foarte posibil ca aceasta portiune sa fie cu totul izolata de ape. Acestea vor inunda pamantul si se va crea un nou ocean. Acesta va inainta din ce in ce mai mult in teritoriu, si regiunile din sudului Africii, ca Ethiopia sau Somalia, vor fi despartite de restul continentului. Vom avea astfel o noua insula, de dimensiuni mari, „plutind” in Oceanul Indian, si o Africa mai mica decat in prezent”.
Vulcanul Dabbahu, aflat in partea de nord a riftului, a carui posibila eruptie a fost realizata artificial de cercetatori, poate largi foarte tare fisura in doar cateva zile. Un astfel de scenariu ar pune in primejdie inclusiv populatiile umane aflate de-a lungul riftului, chiar daca formarea oceanului este in faza incipienta. Noul ocean ar urma sa comunice cu Marea Rosie si cu Golful Aden, care apartine Marii Arabiei.
Surse: realitatea.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu