Cea mai cumplita pedeapsa se va abate asupra celor ce deranjeaza somnul faraonilor
Lordul Carnarvon, un impatimit al comorilor egiptene si sponsorul expeditiei care a dus la descoperirea singurului mormant intact al unui faraon “ de catre Howard Carter, la sfarsitul anului 1922, auzise de blestemul faraonilor, inscriptionat in multe morminte.
Dupa unii istorici, acest tip de mesaj a fost introdus mult mai tarziu de preotii care voiau sa protejeze mormintele de jefuitori. "Moda" jefuirii mormintelor din "Valea Regilor" data inca dinainte de moartea lui Tutankamon. Pedeapsa capitala pentru recidivisti era tragerea in teapa! In mormantul lui Tutankamon “ care fusese gasit intact - nu exista decat o inscriptie pe statueta zeului Anubis: "Eu sunt cel care ii apara pe decedati!".
Tutankhamon, mai corect Tut-ankh-Amon, sau pe numele lui adevarat Tutankhaton Tut-ankh-Aton n.1341- 1324 ) a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului intre anii 1333 -1324 I.H, urcand pe tron la 9 ani. El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) si al reginei Kiya, facand parte din Noul Regat, dinastia a 17-a, numita si Epoca de aur a faraonilor.
Tanarul faraon s-a nascut in anul 1341 i.Hr. in orasul Aketaton ("Orizontul lui Aton"). La 7 ani a luat-o de sotie pe frumoasa Ankesenamon ("Ea trăieşte pentru Amon"), sora sa vitrega, iar, doi ani mai tarziu, fratele sau mai mare, Smenkhkare, moare, tronul revenindu-i lui.
Numele oficial Tut-ankh-Amon ("Amon este cu desavarsire viu") era Nebkheperure ("Ra este stăpânul formelor"), numele Tutankhamon fiind unul foarte personal si mai putin important.
Tutankhamon a murit la varsta de 18 ani. Se presupune ca ar fi fost ucis printr-o lovitură la cap. Suspectul principal ar fi fost AY succesorul său, al carui motiv consta in preluarea tronului. O radiografie indica un cheag de sange in craniul sau.
In anul 1925 mumia lui Tutankhamon a fost deschisă si analizata de catre echipa lui Howard Carter. Mumia a fost supusa razelor X, iar in anul 2005 , mumia a fost testata cu scanerul. Radiografiile indica mai multe fracturi, dar se presupune ca acestea au fost produse de catre echipa lui Carter. Radiografiile arata că Tutankhamon era sanatos si nu avea nicio urma de infectie, ceea ce indica faptul că el nu a murit din cauze naturale. O radiografie a capului sau prezintă un cheag de sange in zona cefei, ceea ce ar dovedi presupusa lovitura la cap.
O alta ipoteza ar fi ca faraonul egiptean Tutankamon a murit de malarie, avea un picior stramb si ii lipseau cateva degete de la picioare, din cauza unor boli congenitale, arata unele studii realizate cu ajutorul unor tehnologii de ultima generatie.
Cercetatori din Egipt, Italia si Germania au folosit teste ADN si tomografii computerizate pentru a incerca sa descopere eventualele boli de care suferea Tutankamon, precum si legaturile de rudenie dintre acesta si alti faraoni ai "dinastiei de aur"..
Oamenii de stiinta au descoperit ca tanarul faraon egiptean era infectat cu parazitul plasmodium falciparum, responsabil pentru o forma mortala de malarie.
De asemenea, Tutankamon suferea si de alte maladii, majoritatea genetice, printre care se numara o boala a oaselor si o deformare a labei piciorului stang, numita talipes equinovarus (piciorul equin). Mai mult, faraonului ii lipseau cateva degete si de la piciorul drept, tot din cauza unei boli congenitale.
Cu alte cuvinte, cel mai cunoscut faraon al Egiptului antic a fost "un rege tanar si fragil care avea nevoie de carje pentru a se deplasa, din cauza bolii sale osoase, a oligodactiliei de la piciorul drept si a deformarii labei piciorului stang", se arata in studiul ce da peste cap imaginea idealizata a conducatorului egiptean.
Moartea il va secera cu a ei coasa pe cel ce va tulbura linistea faraonului."Aceasta inscriptie din interiorul mormantului lui Tutankhamon capata un straniu ecou atunci cand a devenit cunoscuta soarta celor care au profanat acest sacru mormant.
La inceputul secolului XX egitologii au crezut ca Valea Regilor si-a dezvaluit toate secretele.Treizeci de cosciuge si douazeci si patru de mumii din trei dinastii diferite au fost scoase la iveala.Cele mai cunoscute au fost cele ale lui Ramses II si a lui Amenofis I.In data de 25 noiembrie 1922 Carter si Carnavon au coborat impreuna scara cu 16 trepte si au ajuns pana la a doua poarta.Dupa "inaugurarea oficiala" care a avut loc la 18 februarie 1923 lordul Carnavon a devenit ingrijorat de o intepatura de insecta care, incepea sa se inflameze din ce in ce mai tare.Devenind constient de ceea ce urma sa se intample el a spus "Am auzit chemarea, sunt gata",iar in 5 aprilie 1923 el a decedat. Astfel s-a nascut legenda blestemului tanarului faraon. Si seria de morti care a urmat a contribuit la intretinerea mitului blestemului.Cel mai mic dinte fratii lui Carnavon a murit dupa 6 luni. Infirmiera care l-a ingrijit pe lord la hotel a murit si ea imediat dupa el.Secretarul lui Carter a murit de tuberculoza,iar tatal arheologuluii s-a sinucis trei luni mai tarziu.Savantul britanic Archibald Douglas Reed a decedat la putin timp dupa ce a radiografiat mumia lui Tutankhamon.
Cauza cea mai credibila in toate aceste cazuri este praful din interiorul mormantului.Acest praf poate sa fie foarte daunator persoanelor care sufera de boli ale aparatului respirator,asa cum era Carnavon.Blestemul lui Tutankhamon i-a facut pe multi sa tremure si sa viseze.Insa in realitatea zilelor noastre toate acestea par simple coincidente.
Figura lui Tutankamon a fost reconstituita din silicon de catre o echipa de specialisti egipteni, francezi si americani . Specialistii care au lucrat la acest proiect sunt de acord in ceea ce priveste forma fetei si trasaturile faraonului, dar nu si in ceea ce priveste forma urechilor si a nasului, a aratat Zahi Hawass, presedintele Consiliului, intr-un comunicat.
Expertii au scanat mumia faraonului, conservata inca in mormintul din Valea Regilor. Cu aceasta ocazie, o echipa de radiologi a realizat prima imagine digitala de sinteza a fetei tinarului rege. Trasaturile lui Tutankamon au fost reconstituite cu precizie, pornind de la 17.000 de clisee, luate cu ajutorul unui computer tomograf. Chipul astfel reconstituit seamana foarte bine cu portrete antice ale faraonului, precum si masca de aur descoperita in mormintul sau.
Mormintele faraonilor din Egipt, situate in Valea Regilor, ar putea disparea in 150-500 de ani daca vor ramane deschise pentru public, din cauza umezelii cauzate de respiratia vizitatorilor, avertizeaza seful autoritatii care se ocupa de antichitatile egiptene.
Zahi Hawass a explicat ca umiditatea si mucegaiul ataca peretii mormintelor regale din marea necropola care se intinde de la fluviul Nil pana la orasul Louxor si care este zilnic luata cu asalt de mii de turisti.
Potrivit acestuia, aerisirea slaba si respiratia turistilor cauzeaza deteriorari ale decoratiilor gravate si pictate pe morminte.
"Mormintele, atat cele din Valea Regilor, cat si cele din Valea Reginelor, care sunt deschise vizitatorilor, stau sub amenintarea unor daune severe, atat asupra culorilor, dar si asupra gravurilor. Nivelurile de umiditate si de mucegai sunt in crestere din cauza respiratiei vizitatorilor, ceea ce inseamna ca aceste morminte ar putea disparea in 150-500 de ani", a declarat Hawass.
Surse: wikipedia, google,artefacte.scienceline.ro,scienceline.ro,misterele istoriei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu